FUFO už nebude zadubený ❤

 

Je až neuvěřitelné, jak dalece a dlouho může být člověk v některých věcech zadubený :(.

Jak dlouho může jít proti vlastnímu přesvědčení a životnímu nastavení, bez nejmenší pochybnosti, že vše dělá nejlépe jak může. Bez sebemenšího zamyšlení.

Avšak všechno má - naštěstí - svůj čas, a i mně se konečně rozsvítilo ☼.

Mrzí mě však, že až potom, co jsem viděla reportáž o nedávno uhynulé velrybě u thajského pobřeží, kterou se ani přes veškerou a několikadenní snahu veterinářů nepodařilo zachránit.

Uhynula, jelikož měla žaludek ucpaný více než 80-ti plastovými pytlíky, které spolu s vodou vytvořily "špunt" o váze skoro 8 kg.

Následoval dokument, v němž byla detailně popsána ta neuvěřitelná cesta plastů z našich domácností až do moří a oceánů, kde každoročně zabíjejí stovky živočichů - krásných a vzácných zvířat - a nejen tam.

Nebyla to první taková reportáž, kterou jsem viděla, a byla spousta článků před ní, které jsem četla.

O tom, jak my lidé zaplavujeme naši planetu tunami a tunami plastového odpadu.

Vždy jsem tyto informace přijímala s velkým pohoršením a smutkem, jelikož jsem opravdu velký milovník zvířat a obdivuji veškerou krásu a umění přírody.

Přistupovala jsem k nim však také s docela čistým svědomím... už roky se pohoršuji nad lidmi, kteří bez rozmyslu skupují plastové tašky a zboží v obchodě balí do desítek igelitových pytlíků (mimochodem, proč ty už dávno nezmizely z obchodů?). Nad lidmi, kteří vyhazují cokoliv kamkoliv.

S čistým svědomím, že planetě, přírodě, zvířatům... já osobně snad tolik neškodím.

ŠKODÍM

Sledovala jsem zmíněný dokument a bylo mi smutno, jak dokážeme být nezodpovědní a bezohlední.

Jak sami a VĚDOMĚ devastujeme planetu stylem "PO NÁS POTOPA".

Sedím si, koukám, kroutím hlavou a najednou myšlenka: Kolik že mám v zásobě bublinkové fólie? A kolik plastových výplní do balíků? A kolik plastové lepící pásky? To vše pro to snad NEJPLASTOVĚJŠÍ balení objednávek na světě.

SPOUSTU a SPOUSTU :(

Vyrábím s klidným srdcem a dobrým pocitem z 99% z papíru a potom to se stejně klidným vědomím a svědomím - nebo možná v úplném BEZVĚDOMÍ (jinak si to neumím vysvětlit) - zabalím do hromady bublinkové fólie a oblepím metry plastové pásky. IDIOT!

Ano, trvalo to, než se rozsvítilo i u mě, ale svítí : ).

Vím, že plastům se v dnešní době nelze vyhnout a že plastových výrobků - sice levných ale škodlivých - bude spíše přibývat než naopak.

Vím, že zásadní problém nespočívá ani tak v produkci plastů, ale v tom, jak je s nimi potom nakládáno.

Že by ten plastový hnus nebyl takovým problémem, kdyby třídil každý. Kdyby třídění fungovalo na 100% jak má. Kdyby recyklace fungovala na 100% jak má.

Že je to taky tak trochu na zákazníkovi, jak naloží s tou "náloží" plastu, kterou v balíčku dostane.

No ten možná nejdůležitější krok je u každého z nás - a proto jsem se rozhodla, že FUFO DO PLASTOVÉHO KRÁLOVSTVÍ NEPŘISPĚJE UŽ ANI Ň!

 

JAK TEDY BALÍM

Pořád je tu taková trochu komplikovaná záležitost.

Když si totiž u FUFA objednáte nějakou tu kreativní radost, doufáte, věříte, logicky vyžadujete, aby k vám dorazila v celku a bez poškození.

Jelikož však balíčky nemůžu rozvážet sama, ani je posílat po holubovi, musím využívat české dopravce : ), a tak nemohu PUNTÍKOVÁNKY jen tak vložit do papírové obálky bez jakékoliv další ochrany. To je totiž téměř záruka toho, že k vám dorazí s naraženými rožky nebo dokonce přehnuté.

 

Bublinkovou fólii proto nahradil BALÍCÍ PAPÍR z recyklovaného papíru, který je sám také opět 100% recyklovatelný a použitelný - nejlépe tak, že jej po rozbalení vložíte do rukou svých dětí, protože se na něj krásně kreslí.

"Zlo" v podobě plastové lepící pásky nahradila PAPÍROVÁ LEPÍCÍ PÁSKA s lepidlem z PŘÍRODNÍHO KAUČUKU, takže je možné ji bezpečně recyklovat spolu s papírem či kartonem.

20180712_175747_1  20180712_164616_1

A jako úplnou NOVINKU jsem zavedla fufovskou krabici na PUNTÍKOVÁNKY, a to ne jen tak obyčejnou krabici, kterou po rozbalení vyhodíte.

Krabice s FUFOvým razítkem je totiž dostatečně velká, aby se v ní ukrývaly nejen samotné Puntíkovánky, ale následně i všechny puntíkaté obrázky, které děti vytvoří.

Protože to, že zábava s Puntíkovánkami nekončí s vypuntíkováním všech obrázků, snad už víte : ).

 20181102_094243  20181102_091100

Když toho nakoupíte opravdu hodně :), používám ještě další kartónové krabice, do kterých vše bezpečně zabalím a vy je pak můžete zrecykovat tím, že je dále použijete, jak bude třeba.

No a jako výplňový materiál, který brání tomu, aby se kreativní radosti od FUFA nekontrolovatelně pohybovaly uvnitř krabice, používám KUKO stavebnici. Že ji neznáte? Tak si o ní rychle něco přečtěte - KUKO.

Vždy dělám maximum pro to, abyste byli s objednávkou u FUFA více než spokojeni. Ráda vás proto zbavím i starostí, "co se vším tím plastem".

Toho se už asi nezbavíme nikdy :(, no každý z nás se může zamyslet nad tím, zda jej tu a tam nelze nahradit i něčím jiným, méně škodlivým.

A nakonec se chci omluvit všem dosavadním FUFOvým zákazníkům za veškerý plastový hnus, kterým jsem je v minulosti zaplavila, mnohé i opakovaně : ).