PLANETY - učíme se hrou | FUFO ®

PLANETY - UČÍME SE HROU

 

Snad se mnou budete souhlasit, že učit se pouhým memorováním je nejen nuda, ale často i naprostá zbytečnost.

A u dětí, které jsou přirozeně zvídavé a učí se velmi snadno často i poměrně složité věci, je to taky tak trošku škoda.

Učit se kreslením, vyráběním, tvořením, zkoumáním, zkoušením, debatou... to je ten nejlepší způsob, jak si nové věci/informace zapamatovat na celý život.

U PUNTÍKOVÁNEK PLANETY jsem se proto rozhodla, že to "učení" trochu podpořím a vytvořím proto dvě verze:

1. bez ilustrací: v sešitě naleznete 8 planet k vypuntíkování + plakátek (a cvičný list)

vesmir

(obr.1)

Ti nejmenší si tak mohou vypuntíkovat planetky, nezabývat se "zbytečným" textem (to málo jim rádi přečtete vy, či starší sourozenci) a přitom se díky plakátku lehce naučit, jakou barvu mají jednotlivé planety, která je největší a naopak nejmenší, která má "prstýnky", kde je zima a kde zase opravdu velké teplo, která je vlídná a která nebezpečná.

Na plakátku se navíc mohou podívat na poměr velikostí, a tak si snadno zapamatovat, že Merkur, Mars ale i Země či Venuše jsou skuteční prťavci a Jupiter se Saturnem opravdoví obři.

vesmir2

2. s ilustracemiv těchto Puntíkovánkách najdete nejen planety k vypuntíkování, plakátek a cvičný list, ale také 8 otextovaných ilustrací (A4)

vesmir3 

Pro každou planetu jsem vybrala takové informace, které považuji za základní, ale také zajímavé a snadno zamapatovatelné a snažila se některé znázornit tak, aby si je děti mohly snadno přenést/nakreslit na své vypuntíkované planety, a tak si je ještě lehčeji zapamatovat.

Na Merkuru krátery, na Venuši sopky, mraky a lebky jedovatosti : ), na Zemi vodu, zvířata a rostliny, a třeba na Neptunu blesky a vítr.

U ilustrované verze Puntíkovánek je navíc plakátek oboustranný - na jedné straně obrázek s planetami (viz. obr.1), na druhé planety v poměru velikostí, doplněné však o všechny podstatné číselné údaje: rozměry planet v km, délka roku i jednoho dne (i s vysvětlením, co rok a den v daných číslech znamenají).

A až budou planety vypuntíkované, pomalované, informace načtené a uložené v paměti : ), můžete planety společně vystříhnout a pomocí větviček a nití z nich vytvořit parádní pohyblivý závěs do pokojíčku, aby byly planety neustále na očích.

A TO JEŠTĚ POŘÁD NENÍ VŠECHNO : )...

...všimli jste si, že na Merkuru odkazuji na jakousi interaktivní mapu?

Tak tady je:  https://messenger.quickmap.io/?extent=-140.8912329,-65.8431968,140.8912893,65.8431686&proj=5&layers=NrCMBYCYBoAZtA6JIE5YGYn1AXX8uBljkiBqAKzjYL75A

Bez názvu

Fantastická interaktivní mapa Merkuru, se kterou si určitě užijete spoustu další zábavy.

Můžete si Merkur prohlížet jako 3D model, stahovat obrázky, hledat nejznámější krátery, získávat souřadnice jednotlivých útvarů a měřit jejich vzdálenosti a třeba taky hledat Mickey Mouse : ).

Tvůrci navíc připravili podrobný návod, jak s mapou pracovat, a co vše lze prozkoumat: http://messenger-act.actgate.com/msgr_public_released/act_docs/qmap.pdf.

Tak a já už jen doufám, že planetární Puntíkovánky budou pro vaše děti nejen zábavné, ale i přínosné : ).