FUFO UŽ NENÍ FU.FEM a jak se v čase proměňoval...

 

Fufo už není fu.fem... cože?

Je to tak, fufo už není fufo s tečkou :).

Když minulý týden konečně dorazil dlouho očekávaný dopis z ÚPV (Úřad průmyslového vlastnictví) a já měla potvrzenou v pořadí již čtvrtou ochrannou známku (která sice potvrdila jen, téměř nepatrnou, kosmetickou úpravu, ale bylo to nutné), završila se jedna fáze jinak dlouhého procesu fufovy modernizace a pěstování osobitosti.

IMG_20210727_164725

Zajímá vás, jak se fufo v průběhu let měnil a proč další ochranná známka a nové logo?

Důležité je, že na začátku nebyla sebemenší myšlenka na podnikání... absolutně žádná.

Měla jsem jen pár obrázků, co jsem chtěla prodat na Fleru a pár nápadů, jak zabavit děti.

Když jsem tedy před nějakými deseti lety vymýšlela název pro takovou svoji značku/neznačku, spíš profil na Fleru a blog s tipy na aktivity pro děti, vůbec jsem nepřemýšlela nad tím, jak má takový název vypadat a co všechno má splňovat, aby z něj ve výsledku - jednou, možná - byla třeba i dobrá značka.

Nedávno jsem některé z těch nápadů našla:

IMG_20210727_165016

 (teď po letech jsou to docela vtipné nápady :))

Všechny vycházely z těch několika obrázků puntíkatých zvířátek, co jsem tehdy vytvořila, a tak jsem měla snahu ten puntík do názvu prostě nějak dostat - nejlépe přes písmenko "o", že ano :).

Nakonec jsem tak skončila u fu.fo - zkratka funny forest, tedy legrační/zábavný les. Les plný neobyčejných, veselých zvířátek.

Tehdy ale ještě žádný fufo, jako postavička, kterou dnes znáte, neexistoval a s názvem tak neměl vůbec nic společného. Vznikl pak vlastně náhodou, jen jako další obrázek.

A vypadal takto:

I     vii

Pak mě ale napadlo, že by z něj byl možná i dobrý "maskot" na blog, a vzniklo tak i první logo značky, do kterého jsem použila puntík a zároveň fufův ňufák (ve kterém už ale vlastně jedna pusa byla, a tak měl ještě donedávna fufo pusinky dvě a já si toho vůbec nevšimla :)):

fufostarelogo

IMG_20210727_164848 IMG_20210727_164829

(zakomponovala jsem jej dokonce i do svého portfolia na VŠ :))

A v té chvíli jsem si uvědomila, že ta postavička, to je prostě fufo... žádný zábavný les, prostě postavička fufo. Byla tam sice ta tečka, ale tu jsem v té době vůbec neřešila.

Vznikly první obrázky a pohlednice, fufova ABCda, pexesa a domina a já se je kromě Fleru rozhodla prodávat i na zmíněném blogu... pěkně po staru - objednávky přes email :).

Fufovy první obrázky vypadaly na začátku takto:

zebra_1 beetle_1

Někdy v roce 2014 jsem vymyslela a v roce 2015 začala prodávat první Puntíkovánky:

DSCN0049 – kopie DSCN0046

(sešité sešívačkou, sponky zakryté látkovou stuhou, původní - pěnové - válečky :))

A začala taky trochu "popravovat" fufa:

III   IV

viii  v

No a zájem rostl a v emailech s objednávkami už začínal být pěkný chaos :)... a tak jsem se na začátku roku 2018 rozhodla založit si konečně klasický eshop.

 Grafika se s každými dalšími Puntíkovánkami měnila a posouvala kousek dál:

 ptacek zebra2

Od emailu k eshopu to byl super pokrok, takže jsem si myslela, že je fakt pecka krásný :). Docela dlouho.. asi do té doby, než jsem navštívila Jitku Čechovou z ABABU, která mi v rámci konzultace ukázala všechny ty chyby a "stařešiny", které na eshopu mám :).

(To bylo loni v létě a já mám od té doby plný zápisník věcí, které musím upravit, změnit nebo třeba úplně zrušit :). Všechno je to na dlouho, protože jsem nejnerozhodnější člověk na světě, ale jednou to bude.)

Hodně mi to pomohlo zamyslet se nad tím, že některé věci je třeba opravdu časem změnit - jako třeba "oldschool" logo nebo příliš šablonovitý eshop.

Oslovila jsem proto kodéry, kteří mi eshop pomohli upravit do modernější, přehlednější a čistější podoby. A já se jej teď snažím tvořit tak, aby se vám u fufa líbilo a třeba jen z návštěvy u něj jste měli dobrý pocit.

Dneska vás tak u fufa vítá třeba kývající se fufův ňufák a níže taky fufo sám. Provede vás taky celým eshopem a narazíte na něj pomalu na každém kroku :).

Namísto obyčejných fontů jsem koupila fonty, které mohu použít jednotně na všechny výrobky, materiály i samotný eshop a které jsou dnes také součástí nové fufovy vizuální podoby.

No a zase trochu upravila fufa (aby hlavně neměl ty dvě pusinky :)):

ix

...a o kus i grafiku obrázků, aby byla zase o něco víc osobitější - doplnila o obloučky, které budou od dinoušů charakteristickým symbolem všech fufových obrázků (krom té miliardy puntíků samozřejmě :)):

dino
 No a mezi tím jsem řešila jedno velké dilema :)...

Od konzultace s Jitkou jsem totiž nejvíc přemýšlela nad jedním...

Značka je (byla) fu.fo... a je to fu.fo nebo fu-fo, nebo jen fufo? A co to je to fu.fo? A hlavně... proč teda není eshop fufo.cz, nebo fu-fo.cz? Proč je to ufufa?

Uf...

Když jsme ještě se sestrou zakládali výše zmíněný blog, zakládali jsem jej jako slovenský blog (pocházíme z Martina) a registrovali si doménu fufo.sk.

Tehdy mě vůbec nenapadlo uvažovat nad nějakými variantami domény, ochrannými známkami ani ničím podobným. Byla to chyba? Nevím... dnes přemýšlím úplně jinak, no kdyby mi tehdy někdo řekl, že se pustím s fufem do podnikání, byl by mi hodně podezřelý :), takže nebyl důvod uvažovat nad čímkoliv s podnikáním spojeným.

No, a když jsem o podnikání přemýšlet začala, česká doména už volná nebyla.

Skutečně vadit mi to začalo ale až tehdy, když jsem zakládala eshop. Upřímně, nemám ráda domény s pomlčkami nebo cizími koncovkami (.com, .eu, .shop,...), a tak jsem se rozhodla napsat email držiteli domény, která by se mi v té chvíli fakt hodila.

Juj, no cesta by tu byla, ale byla by dost... dost... jako dost no :))).

Řekla jsem si, nevadí :), vymyslím něco jiného.

A tak jsem eshop spustila na doméně ufufa.cz - jako si koupíte pivko v hospůdce u Jeníka, nebo větrník v cukrárně u Jiřinky, koupíte si Puntíkovánky v eshopu u fufa :).

Od konzultace s Jitkou jsem na to ale myslela zase - fufo, fu.fo, ufufa...

Půl roku jsem řešila dilema, jestli zaplatit nemalou sumu za odkup domény nebo vymyslet úplně nový název...

A víte, jak to dopadlo?

Fufo zůstal fufem - i když konečně bez tečky - a eshop zůstal a zůstane ufufa.

Po skoro deseti letech si totiž v žádném případě nedokážu představit, že by fufo fufem nebyl... Když si jej tak dlouho "pipláte", dáváte mu tvar, podobu, charakteristické prvky,...nemůžete si pak jednoduše říct: "Tak dobře, od teď to teda nebude fufo, ale třeba rufo, cufo, bufo,..." :).

Fufo je a vždycky bude fufo.

Rozhodla jsem se proto, že jedinou změnu, kterou v tomto směru udělám bude, že se pokusím zbavit té tečky, která už dávno ztratila svůj význam. A tak jsem půl roku čekala, zda mi ÚPV po ochranné známce na fu.fo, udělí jednu taky na fufo. A protože jsem doufala, že ano, vymýšela jsem v mezičase nové logo:

IMG_20210727_164229 IMG_20210727_164425

... a v průběhu jeho tvorby jsem (snad už definitivně :)), upravila taky fufa:

xv

No, takže změna bude muset nastat v doméně... milionkrát jsem byla rozhodnutá, že na nabídku odkupu nakonec kývnu a tu cenu za ni dám... je hezká :), chudinka je roky jen tak zaparkovaná v temnotách internetu... jsou tu nějaká pravidla a normy úspěšných značek, která jasně říkají, že web, ne to eshop, má mít doménu stejnou jako je sama značka.

No fufo je od začátku tvořen všelijak, jen ne podle nějakých norem, pravidel, zásad,... vše dělám na základě pocitů, toho, co se mně líbí, jak to mně sedí, jak to chci tvořit, jak to cítím...

Kdybych se těch pravidel držela, asi by byl dnes fufo o kus známější a úspěšnější značka... ale taky by mě to možná zase tolik nebavilo.

A tak, když každé moje "definitivní" rozhodnutí, že doménu odkoupím za jakoukoliv cenu, skončilo u toho, že bych ten eshop potom ale asi stejně nepřejmenovala, došla jsem nedávno k závěru, že mně se prostě líbí, že zákazníci nakupují u fufa... a ne na fufo :).

Věřím, že ať už budou lidé na internetu hledat fufa, fu.fa, fu-fa, nebo třeba Puntíkovánky, nakonec je ten fufo stejně přivítá u sebe na eshopu - u fufa.

A tak jsem dnes definitivně ukončila své přes rok trvající dilema a jsem absolutně spokojená s výsledkem.

Fufo je fufo, má ochrannou známku, má nové logo i novou tvářičku, eshop je konečně eshopem a grafika je ve své - prozatím - nejčitelnější a nejrozpoznatelnější podobě. No a když to budete chtít všechno vidět, rádi vás přivítáme prostě a jednoduše u fufa.

Teď se tak konečně můžu vrhnout na další změny, úpravy a novinky.

A mezitím strávím milion hodin hledáním a přepisováním slova "fu.fo" na "fufo" ve všech článcích a textech na webu :).

No a jestli jste to dočetli až sem, palec nahoru a klobouk dolů.

Pa

logofufo2